FAQs

Staat uw vraag er niet bij? Mail ons.


Wat zijn genetische testen?
Genetische testen kijken naar veranderingen in iemands DNA. Sommige testen zijn specifiek bedoeld om het risico op bepaalde aandoeningen te bekijken, terwijl andere gebruikt worden om te bepalen hoe iemand op medicatie reageert (werking en mogelijke bijwerkingen). Resultaten van genetische testen kunnen ook van invloed zijn op familieleden van de persoon die getest is. Meer informatie over genetische testen kunt u vinden bij het Nationaal informatiecentrum erfelijkheid.


Kunnen resultaten van een genetische test tegen mij gebruikt worden?
Het doel van genetische testen is om mensen te helpen bepaalde beslissingen omtrent hun gezondheid te maken en om artsen en andere professionals te helpen om tot een betere behandeling te komen. Veel mensen zijn bang dat resultaten van genetische testen tegen hen gebruikt kunnen worden. Sommige verzekeringen kunnen vragen naar de resultaten van een test. Raadpleeg uw arts voor meer informatie. De genetische gegevens en klinische informatie van de deelnemers in iGeneTRAiN worden geanonimiseerd voor gebruik in de studie. Daarom heeft deelname aan deze onderzoeken geen gevolgen voor de deelnemers noch voor hun familie.


Ik heb vragen of wil meer informatie, wat moet ik doen?
Heeft u vragen over de resultaten van een genetische test, raadpleeg dan uw behandelend arts. Andere secties op onze website kunnen mogelijk ook helpen uw vragen te beantwoorden. U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.