Organisatie

 

Folkert W. Asselbergs

Dr. Folkert W. Asselbergs is professor in cardiovasculaire genetica en cardioloog in het UMC Utrecht. Daarnaast leidt hij het cardiovasculaire genetica programma in het cardiovasculaire onderzoeksinstituut van University College Londen, is hij adjunct professor in het epidemiologie departement van het Dartmouth Medical College in de Verenigde Staten, en chief scientific officer van het Durrer Center voor Cardiogenetisch Onderzoek.

Hij heeft meer dan 145 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in het cardiovasculaire onderzoek, en zijn onderzoek wordt gesteund door de Nederlandse Hartstichting, Nederlands Hart Instituut, EU FP7, European Society of Cardiology, BBMRI, National Institutes of Heatlh en ZonMw. Zijn onderzoeksgroep focust op complexe genetica en dan voornamelijk op het onderzoek naar nieuwe genen die risico op cardiovasculaire ziekten vergroten. Deze bevindingen helpen bij het valideren van biologische aangrijpingspunten van medicijnen en bij ontwikkeling en verbetering van genetische testen om medicatie beter op de persoon af te stemmen.

Door zijn werk voor het Durrer Center wil Dr. Asselbergs de internationale samenwerking versterken en verbeteren. Het Durrer Center is een nationale, multidisciplinaire samenwerking met als voornaamste doel om kennis en infrastructuur te bieden, samen met een service voor het verzamelen, vergelijken, harmoniseren en samenvoegen van cardiovasculaire studies.

Dr. Asselbergs is hoofdonderzoeker van meerdere genetische studies gefocust op harttransplantatie die onderdeel zijn van het iGeneTRAiN consortium. Daarnaast is hij vicevoorzitter van de harttransplantatiegroep.

Ajay K. Israni

Israni83100

Dr. Israni is hoofdonderzoeker van de genetische studies binnen de DeKAF studie. DeKAF is een lopende studie waarin wordt onderzocht welke factoren nierfunctie op de lange termijn na transplantatie beïnvloeden. De gezamenlijke onderzoekscentra en klinieken binnen DeKAF voeren jaarlijks ruim duizend transplantaties uit en de studies bevatten meer dan 10 duizend patiënten, waarvan van 5500 genetische gegevens beschikbaar zijn. Dit maakt van DeKAF de grootste transplantatiegeneticastudie in de Verenigde Staten.

Dr. Israni combineert dit onderzoek met zorg voor patiënten met terminaal nierfalen (end stage renal disease, ESRD) welke behandelt worden door middel van dialyse of niertransplantatie. Hij is Associate Professor of Medicine bij de Universiteit van Minnesota. Daarnaast is hij adjunct-directeur van Scientific Registry of Transplant Recipients.

Brendan Keating

Dr. Brendan Keating promoveerde in de moleculaire genetica aan de Universiteit van Oxford en vervolgde zijn onderzoek bij de Universiteit van Pennsylvania en het Wellcome Trust Sanger Instituut in Cambridge, UK. In deze periode ontwikkelde hij genetische technieken voor cardiovasculaire studies welke sindsdien onderzoek van meer dan 200.000 DNA samples in 60 studies mogelijk heeft gemaakt, waaronder onderzoek naar hartinfarcten, type 2 diabetes en bloeddruk.

Dr. Keating leidt sinds 2012 een onderzoeksgroep bij de Universiteit van Pennsylvania. Zijn onderzoek focust op miRNA, mRNA en polymorfismen in het genoom van donoren en ontvangers van een donorhart, -lever, -nier of -long. Het uiteindelijke doel is het mogelijk maken van persoonlijke behandelingen en betere afstemming van immunosuppressiva op de individuele patiënt. Dr. Keating is hoofdonderzoeker van genoomwijde associatiestudies (GWAS) van transplantaties binnen het kinderziekenhuis van Philadelphia. Daarnaast is hij lid van de Pharmacogenomics and return of results (RoR) werkgroepen binnen het NHGRI electronic medical record and genomics (eMERGE) network. Dr. Keating is co-auteur op meer dan 85 genetische publicaties waarvan hij een groot deel geleid heeft. Daarnaast heeft hij zijn werk gepresenteerd op meer dan 100 locaties in 25 landen.

Abraham (Avi) Shaked

Shaked83100Dr. Abraham Shaked is Eldrige L. Eliason Professor of Surgery en directeur van het Penn Transplant Institute. Zijn klinische focus is op levertransplantatie in zowel volwassenen als kinderen, complexe hepatobiliaire chirurgie, biliaire reconstructie en minimalisatie van immunosuppressiva.

Dr. Shaked in nationaal en internationaal zeer bekend in het transplantatieveld en was President van de American Society of Transplant Surgeons. Zijn onderzoeken zijn van onschatbare waarde in zowel het basale onderzoeksveld als ook in het translationele onderzoek. Zijn onderzoeksgroep focust op genexpressie in orgaandonoren en moleculaire markers om de relatie tussen proinflammatie en activatie van alloimmuun reacties, met momenteel een extra focus op biomarkers die afstoting kunnen aantonen in bloed en urine. Dr. Shaked wordt ondersteund door NIH funding sinds 1992. Hij publiceerde meer dan 150 onderzoeksartikelen en is lid van de redactieraad van American Journal of Transplantation, Transplantation en Liver Transplantation.